Steatoza hepatica si trigliceridele-Hepaton pt ficat gras

Steatoza hepatica sau boala ficatului gras se caracterizeaza prin formarea de depozite de grasimi in exces in tesuturile ficatului. Aceste grasimi sunt in general trigliceride. Un nivel ridicat de trigliceride in sange poate fi un semn al steatozei hepatice. Ficatul gras se vindeca doar prin eliminarea acestor depozite de grasimi. A se vedea Hepaton si remediile naturiste auxiliare pentru arderea si eliminarea grasimilor de pe ficat.

Un regim alimentar nesanatos duce la un nivel ridicat de trigliceride in sange.  Prin urmare, are loc acumularea de grasimi in tesuturi inclusiv in celulele hepatice.

Steatoza hepatica este cea mai raspandita afectiune a ficatului. Exista o corelatie intre steatoza hepatica si problemele de sanatate cu care se confrunta tot mai multe persoane. Printre acestea, regasim si tot mai multi tineri.  Situatia este asemanatoare atat in tarile dezvoltate cat si in cele in curs de dezvoltare. Aceste afectiuni sunt: obezitatea, diabetul, hipertensiunea arteriala, un nivel crescut de colesterol respectiv trigliceride.

Ce sunt trigliceridele ?

Chiar daca trigliceridele sunt un tip de grasimi, ele provin dintr-un consum excesiv de zaharuri, nu neaparat de grasimi. Printre acestea se numara : dulciuri, patiserii, bauturi gazoase, faina alba etc, alcool. Zaharul odata ajuns la ficat este transformat in trigliceride, forma cea mai comuna de grasime din organism. Primul pas in a vindeca ficatul gras este reducerea sau chiar eliminarea acestor alimente.

Moleculele de trigliceride constituie forma majora prin intermediul careia are loc transportul grasimilor in interiorul celulelor si plasmei. Nu se cunosc toate tipurile de trigliceride. Cercetatorii sunt de parere ca exista sute de asemenea tipuri. Un lucru important de mentionat este ca trigliceridele si colesterolul joaca un rol important in metabolism si ca nu toate tipurile de trigliceride sunt daunatoare. In ceea ce priveste steatoza hepatica, unele trigliceride sunt asociate cu aceasta altele nu.

Ficatul gras se vindeca prin eliminarea trigliceridelor

Ficatul este organul central in care are loc metabolismul grasimilor. In conditii normale, ficatul stocheaza doar o cantitate redusa de grasimi. In caz de obezitate, consum de alcool si medicamente, expunere la diferite toxine etc, metabolismul grasimilor in ficat este alterat.  Aceasta duce la acumularea grasimilor in celulele hepatice, respectiv la steatoza hepatica. Depozitele de grasimi din celulele hepatice sunt formate in special din trigliceride. Ficatul gras se vindeca prin eliminarea acestor depozite.

Dealtfel, studiile recente confirma faptul ca steatoza hepatica este direct legata de un nivel ridicat de trigliceride. In plus, ficatul gras produce o cantitate mai mare de grasimi pe care le elibereaza in sange, crescand astfel nivelul trigliceridelor. Deci apare un cerc vicios : trigliceridele in exces duc la ficat gras, iar ficatul gras produce trigliceride in exces.

O parte din trigliceride sunt transformate in energie, iar excesul este stocat o parte in ficat si o parte in alte tesuturi. Trigliceridele care se regasesc in exces in ficat cauzeaza steatoza hepatica. Anumite medicamente hepatotoxice pot deasemenea creste nivelul trigliceridelor in sange. Arderea depozitelor de trigliceride din ficat poate vindeca ficatul gras.

Trigliceridele ridicate sunt periculoase pentru inima si pancreas

Un nivel ridicat de trigliceride este un factor de risc in aparitia aterosclerozei (formarea de depozite pe artere si ingustarea acestora) respectiv imbolnavirea inimii. Trigliceridele in concentratii mari pot deasemenea cauza inflamatia pancreasului. Persoanele obeze prezinta de obicei un nivel ridicat de trigliceride.

Steatoza hepatica atrage dupa sine problema rezistentei la insulina (diabetul). Aceasta este o afectiune metabolica cu repercusiuni asupra capacitatii organismului de a transforma zaharul. In cazul rezistentei la insulina, celulele inclusiv celulele hepatice nu raspund corect la acest hormon ceea ce rezulta in acumularea lui in sange. Rezistenta la insulina este o afectiune metabolica complicata care implica si un nivel ridicat de trigliceride in sange.  Daca vindecam ficatul gras, putem preveni imbolnavirea inimii si pancreasului.

Un studiu recent demonstreaza in ce fel insulina controleaza mecanismul de acumulare al grasimilor in ficat ducand la steatoza hepatica.

Metabolismul trigliceridelor in ficat

Tot in ultimii ani s-a descoperit in ficat un complex de proteine (mTOR complex) care sunt legate de metabolismul trigliceridelor in ficat. In absenta acestora, ficatul acumuleaza trigliceridele reducandu-se concentratia acestora in singe. In prezenta acestora, scade concentratia de trigliceride in ficat si creste nivelul acestora in sange. Acest complex de proteine controleaza productia unui grup de substante numite fosfolipide care la randul lor activeaza eliminarea trigliceridelor din ficat. Fosfolipidele creeaza o bariera in jurul trigliceridelor, favorizand eliminarea acestora din celulele hepatice respectiv circulatia lor in organism.

In obezitate sau diabet, proteinele mentionate mai sus devin hiperactive, adica produc si exporta in sange o cantitate mai mare de grasimi. Aceasta  creste riscul de boli cardiovasculare. Pentru a preveni bolile de inima este foarte important sa vindecam ficatul gras.

Ficatul gras si obezitatea

Exista deasemenea o corelatie directa intre steatoza hepatica si obezitate.  De regula, persoanele obeze au ficatul gras respectiv cele cu ficat gras sunt de regula obeze.

Astfel, pierzand din greutate, o persoana obeza poate reduce in acelasi timp si din grasimea acumulata in ficat. Slabirea trebuie sa fie graduala si bazata pe un regim alimentar sanatos si exercitiu fizic. Ficatul gras se vindeca si prin rationalizarea alimentelor (reducerea cantitatii de alimente consumate la fiecare masa).

Remediu naturist pentru ficat gras

Hepaton

Sursa: Trigliceridele sunt strans legate de steatoza hepatica

3 Responses to Steatoza hepatica si trigliceridele-Hepaton pt ficat gras

  1. Sa inteleg ca glicemia este corelata in proportie considerabila de ficatul gras? Adica de trigliceride si colesterolul rău?

  2. Buna ziua, Glicemia ridicata este legata de diabet (rezistenta la insulina). Diabetul si ficatul gras sunt interdependente: cine are diabet este predispus la ficat gras si invers. Evident ca diabeticii si cei cu steatoza hepatica au un nivel ridicat de trigliceride si colesterol. Multa sanatate

Leave a reply

Adresă

S.C. Primo Nutrition S.R.L.
Str. Tudor Vladimirescu nr. 7, Hărman, jud. Braşov

Contact

Mobil: +40 723 167 904 ; +40 722 223 025
Email: vanzari@primonutrition.ro

Soluționarea alternativă a litigiilor

Soluționarea online a litigiilor

Copyright © Primo Nutrition 2023

0
Coșul meu
Call Now Button