De ce este necesar să luăm Coenzima Q10 ?

De ce este necesar să luăm Coenzima Q10 ?

Ce este coenzima Q10

Coenzima Q10 (CoQ10) este o substanţă care se găseşte în mod natural în organism şi ajută la transformarea alimentelor în energie. CoQ10 se găseşte în aproape fiecare celulă din organism, şi este un antioxidant puternic.

Antioxidanţii luptă împotriva particulelor nocive din organism cunoscute sub numele de radicali liberi, care produc daune la nivelul membranelor celulare, pot deteriora ADN-ul şi provoacă chiar moartea celulelor. Radicalii liberi rezultă în urma proceselor metabolice care au loc în corpul nostru şi stresului oxidativ. Procesul de manifestare a radicalilor liberi este amplificat de stres, regim alimentar deficitar, toxine, poluare, fumat, consum de alcool etc. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că radicalii liberi contribuie la accelerarea procesului de îmbătrânire şi generează o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă şi cancer. Antioxidanţii, cum ar fi CoQ10, pot neutraliza radicalii liberi şi pot reduce sau chiar preveni daunele pe care aceştia le cauzează, incetinind semnificativ procesul de îmbătrânire. Organismul nostru are nevoie de cantitati importante de antioxidanti pentru o sanatate buna.

Cum poate sa ne ajute in diverse afectiuni

Coenzima Q10 constituie un excelent adjuvant în problemele legate de bolile de inimă, aceasta fiind capabilă să îmbunătăţească producţia de energie din celule pentru o mai bună funcţionare a inimii şi a celorlalte organe. Acţionează ca şi antioxidant şi contribuie la preintampinarea formarii cheagurilor de sânge.

Studiile sugerează că suplimentele de coenzima Q10, fie prin ele însele sau combinate cu alte terapii, pot fi foarte folositoare în scop profilactic sau ca remediu în diverse afecţiuni:

– După atac de cord

S-a constatat că persoanele care au luat zilnic suplimente de CoQ10 în termen de 3 zile de la un atac de cord au fost mai puţin susceptibile de a avea atacuri de cord ulterioare şi dureri în piept. Ele au fost, de asemenea, mai puţin probabil să moară de boli de inimă decât cei care nu au luat aceste suplimente. Oricine a avut un atac de cord ar trebui să consulte medicul specialist înainte de a lua orice plante sau suplimente, inclusiv CoQ10.

Insuficienţa cardiacă (HF)

S-a constatat că pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă, la care inima nu este capabilă să pompeze sânge în mod corespunzător, prezintă niveluri scăzute de CoQ10.  Cu toate ca nu are efecte secundare ci mai degraba beneficii, CoQ10 nu ar trebui utilizata de la sine pentru a trata insuficienţa cardiacă.  Este bine să vă adresaţi întâi medicului specialist înainte de a o lua pentru această afecţiune.

Hipertensiune arterială

Mai multe studii clinice sugerează că CoQ10 poate scădea tensiunea arterială. Este necesar un tratament de 4-12 săptămâni pentru a obţine rezultate. În urma unei analize, după revizuirea a 12 studii clinice, cercetătorii au concluzionat că CoQ10 are potenţialul de a reduce tensiunea arterială sistolică cu până la 17 mm Hg şi a tensiunii arteriale diastolice de 10 mm Hg, fără efecte secundare semnificative. Mai multe cercetări cu un număr mai mare de persoane sunt necesare. Nu încercaţi să trataţi tensiunea arterială mare de unul singur. Consultaţi specialistul pentru recomandări.

Nivel ridicat de colesterol, ateroscleroza

Persoanele cu nivel ridicat de colesterol tind să aibă niveluri mai mici de CoQ10, astfel încât CoQ10 a fost propusă ca un remediu pentru colesterol ridicat, dar până în prezent nu s-a ajuns la probe concludente care să confirme beneficiile coenzimei Q10 în reducerea colesterolului. A se vedea Super liposan, remediu natural eficace impotriva colesterolului si trigliceridelor.

Există însă dovezi că acest supliment reduce efectele secundare ale tratamentului convenţional cu medicamente. Medicamentele anticolesterol numite statine cat si cele antihipertensive, pe langa ca sunt toxice pentru ficat si rinichi, duc la scăderea nivelului natural de CoQ10 în organism.  O concentratie scazuta de coenzima Q10 in muschiul cardiac impiedica inima sa functioneze la parametrii normali. Prin urmare, alimentarea cu sange si oxigen atat a inimii cat si a celorlalte organe devine deficitara. Astfel se poate instala insuficienta cardiaca. Acest efect advers se poate contracara prin administrarea de coenzima Q10.  În plus, studiile arată că CoQ10 poate reduce durerile musculare asociate cu tratamentul cu statine. Adresaţi-vă medicului dacă sunteţi interesat în a lua CoQ10 cu statine.

Este important de subliniat ca, prin efectul antioxidant, coenzima Q10 preintampina oxidarea colesterolului respectiv depunerea acestuia pe peretii vaselor de sange. Depozitele de colesterol pe artere se formeaza in urma oxidarii acestuia, ceea ce duce la ateroscleroza (boala arterelor). Ateroscleroza se caracterizeaza prin depuneri de calciu si grasimi pe vasele de sange precum si prin reducerea elasticitatii acestora. In procesul antioxidativ al colesterolului, organismul alege cu prioritate coenzima q10 inaintea altor antioxidanti, de unde rezulta importanta acestei substante pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

Vitamina K2 este cruciala in metabolismul calciului, stimuland depunerea acestuia acolo unde este nevoie in organism (oase, dinti) si nu pe vasele de sange. Ochii soricelului este o planta tropicala care ajuta la reducerea depozitelor de calciu. Serapeptaza si nattokinaza sunt enzime care contribuie la preintampinarea formarii cheagurilor de sange.

Diabet

Suplimentele de CoQ10 pot îmbunătăţi sănătatea inimii şi nivelul de zahăr din sânge.  Ajută  la scăderea tensiunii arteriale crescute la persoanele cu diabet zaharat. Unele studii confirmă că 100 mg de CoQ10 de două ori pe zi îmbunătăţeşte nivelurile de A1C, o măsură pe termen lung în controlul zahărului din sânge. Dar un alt studiu nu a constatat nici un efect. Dacă aveţi diabet zaharat, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau dieteticianul înainte de a folosi CoQ10.

Diabetil este un supliment alimentar deosebit de folositor in diabet. Contine ingrediente naturale specifice pentru controlul glicemiei si sanatatea pancreasului.

Afectarea inimii cauzată de chimioterapie

Mai multe studii clinice sugerează că CoQ10 poate ajuta la prevenirea daunelor cauzate pe inimă de către chimioterapie. Mai multe studii sunt necesare pentru a ajunge la probe concludente. Discutaţi cu medicul înainte de a lua orice plante sau suplimente în timpul chimioterapiei.

Operaţie pe cord

Cercetările clinice indică faptul că introducerea de coenzimă Q10 înaintea intervenţiei chirurgicale pe inimă, inclusiv operaţiei de bypass şi de transplant de inimă, poate reduce daunele cauzate de radicalii liberi, consolidează funcţia cardiacă şi reduce incidenţa bătăilor neregulate ale inimii (aritmii) în timpul fazei de recuperare. Administrarea de suplimente înaintea intervenţiei chirurgicale se va face doar cu acordul medicului.

Gingivite, paradontoză

Bolile gingiilor cauzează umflarea, sângerare, durere şi roşeaţă la nivelul gingiilor. Studiile clinice arată că persoanele cu boli gingivale tind să aibă niveluri scăzute de CoQ10. Câteva studii pe un număr redus de persoane au descoperit că suplimentele de coenzima Q10 duc la o vindecare mai rapidă şi la repararea ţesuturilor. Mai multe cercetări sunt necesare.

Cancer

Prin efectele antioxidante şi prin stimularea funcţiilor imunitare, coenzima Q10 poate fi benefică în distrugerea celulelor canceroase

Afecţiuni neurodegenerative

Coenzima Q10 are rol protector şi la nivelul creierului şi sistemului nervos. Diverse cercetări efectuate şi publicate în American Academy of Family Physicians Journal, confirmă eficacitatea coenzimei Q10 în afecţiuni de natură neurodegenerativă (spre exemplu boala lui Parkinson),

Studii clinice preliminare sugerează de asemenea că coenzima Q10 poate:

– Îmbunătăţi funcţia imună la persoanele cu HIV sau SIDA

– Creşte mobilitatea spermei, îmbunătăţi fertilitatea masculină

– Poate fi utilizată ca parte a tratamentului în boala Parkinson

– Îmbunătăţi capacitatea de exerciţiu la persoanele cu angină

– Ajută la prevenirea migrenelor

– Este energizantă

– Încetineşte îmbătrânirea şi apariţia ridurilor etc

Surse alimentare de coenzima Q10:

Sursele primare de CoQ10 includ ficatul, inima, peştele gras (cum ar fi somonul şi tonul), şi cerealele integrale. Un kilogram de inimi de pui, de exemplu, poate conţine până la 130 mg de coenzima Q10. Concentraţia de coenzimă Q10 în alimente este mică, fiind redusă şi mai mult prin procesul de gătire devenind astfel nesemnificativă. Deci suplimentarea cu această substanţă este importantă, deoarece organismul nostru o produce în cantităţi tot mai mici pe măsură ce îmbătrânim. Începând cu varsta de 25 de ani, cantitatea de coenzima Q10 fabricată de organism scade treptat în timp ce nevoile în această substanţă cresc.

Efecte secundare

Cercetările conclud lipsa de efecte secundare a suplimentelor de coenzima Q10. Studii mai detaliate sunt necesare pentru a confirma lipsa efectelor adverse şi în cazul copiilor sau femeilor care alăptează.

Doza zilnică recomandată

Doza zilnică depinde de vârsta şi gravitatea afecţiunilor. Cu cât înaintăm în vârstă cu atât avem nevoie de doze mai mari de coenzima Q10. În afecţiuni mai grave sunt necesare doze mai mari de coenzima Q10. Cu toate că acesta este un supliment alimentar, deci se poate procura fara prescripţie medicală, este de recomandat ca, în probleme grave de sănătate, să ţineţi cont şi de recomandările unui specialist.

În doze mici, sub 100 mg, conform cercetărilor, eficacitatea coenzimei Q10 este discutabilă. Doar în doze mai mari, coenzima Q10 ajunge în toate ţesuturile incluzând inima şi creierul.

40 Responses to De ce este necesar să luăm Coenzima Q10 ?

 1. Buna ziua.Pentru o persoana fara probleme de sanatate ,trecuta de 40 de ani, este indicată Coenzima q 10 de 400 mg.?si pe ce perioada se poate administra . Multumesc

 2. Buna ziua.
  In cazul dvs. ar merge Coenzima Q10 de 100 sau 200 mg. Depinde de forma fizica in care sinteti acuma.
  Coenzima Q10 in mod normal este un produs al corpului omenesc dar productia ei descreste cu cat inaintam in varsta.
  Pentru a ne simti mereu bine este nevoie sa alimentam mereu organismul cu aceasta coenzima. Practic pana la sfarsitul vietii.

  Toate cele bune.

 3. Cu siguranta ca da! Cu atat mai mult cu cat faceti tratament pentru scaderea tensiunii, coenzima Q10 este necesara.

 4. Am 61 ani fac tratament pentru hipertensiune arteriala și totuși am tensiunea 160/85.Cate pastile de coenzima q10 trebuie sa iau pe zi și de câte mg? Mulțumesc

 5. Buna ziua, Ar trebui sa luati Q10 concentrata de 400 sau 600 mg, sau ubiquinol de 100 sau 200 mg. Si acid alfa lipoic care are efect benefic asupra arterelor.

 6. Am 80 ani,diabet oe baza de insulina.iau medicamente;dimineata aprovel 300=1/2,detralex 1,furosemid 1/2,milurit 300=1 si eliquis 2,5=1.la pranz;leridi 1/2,detralex 1,seara eliquis 1,aprovel1/2 si alpha d3=1.daca pot sa consum si q 10 natural?uneori am dureri in zona inimii,am pulsul 42-43.

 7. Buna ziua, Coenzima Q10 este buna de luat mai ales la varsta dvs. Ar trebui sa luati cea de 400 mg sau 600 mg. Sanatate si toate cele bune.

 8. Buna ziua, Se poate, e chiar recomandata in probleme cardiovasculare. Luati coenzima Q10 cu concentratie mare de 400 sau 600 mg. Toate cele bune.

 9. Dacă am 24 de ani și in jur de 54 kg, pot lua coenzima q10. Am tahicardie in perioadele mă stresante, dar nu știu dacă ar trebui să iau și câte mg?

 10. Buna ziua,

  Ar fi chiar de indicat sa ia Coenzima Q10 de 400 sau 600 mg/capsula sau Ubiquinol.
  Numai bine!

 11. Este recomandat si pentru o persoana de peste 70 de ani care suferă de fibrilație arterială . Menționez ca ia medicamente pentru subtierea sângelui (eliquis 2,5 mg).
  Mulțumesc pt eventualul răspuns.

 12. Buna ziua !Vârsta mea este de 40 ani ,cate miligrame pot lua pt rezerva ovariana,în vederea unei posibile sarcini?
  Multumesc anticipat!

 13. Bună. Am 31 de ani și acu 6 luni am avut o ablatie pentru tahicardie supraventriculara. De atunci am rămas cu extrasistole supraventriculare foarte dese și iau tratament cu rytmonorum de 3 ori pe zi o capsula. Pot luat coenzima q10 si dacă da în ce dozaj pentru a putea elimina tratamentul în timp ?

 14. Buna ziua, Ar fi bine sa consultati medicul care va trateaza. Acesta este in masura sa va faca recomandari avand in vedere ca el va cunoaste istoricul. Toate cele bune.

 15. Bună ziua! Am hipertensiune arteriala și am probleme cu coagularea sângelui. Pot lua Coenzima Q10? Vă mulțumesc frumos pentru raspuns!

 16. Bună ziua, am 37 de ani ce doza de coenzima q10 trebuie sa iau pt prevenție, nu am probleme de sănătate. Am înțeles ca ajuta și la menținerea sănătoasă a pielii. Mulțumesc

 17. Buna ziua,
  Pentru preventie puteti lua Coenzima Q10 de 100 mg/capsula.

  Numai bine,

 18. Bună as dori sa știu care este diferența între 100mg de ubiquinol și 100 mg coenzima q10
  Sau mai bine 100mg ubiquinol=?mg coenzima.care este mai bine de luat?

 19. Buna ziua, Ubiquinolul este coenzima q10 sub forma redusa, care nu mai trebuie transformata odata ajunsa in organism. Deci, organismul o poate folosi imediat. Deoarece nu necesita transformare, rata de absorbtie a ubiquinolului comparativ cu cea a coenzimei Q10 este mult superioara (pana la 4-5 ori). Deci, 100 mg ubiquinol ar fi echivalent la 400-500 mg coenzima. Toate cele bune.

 20. Buna! Mama mea a fost diagnosticata cu insuficienta cardiaca gradul 3 ia tratament pentru ritm cardiac diuretic și pentru subtiatul sângelui, când an internat-o avea lichid in corp de 5 luni ia tratament se simte mai bine dar obosește foarte usor și are dureri in piept când se apleacă,poate sa ia coenzima q10 200mg? Va mulțumesc!!

 21. Buna ziua,
  Da, poate lua coenzima Q10 de 200 mg si chiar in cantitate mai mare, adica 400 mg/capsula.
  Numai bine,

 22. Buna ziua, am 19 ani și probleme cu circulatia(maini și picioare așa de reci încât ma dor). Am încercat și suplimente naturiste, însă coenzima q10 de 100 mg a fost singura care mi a pus circulația in mișcare. Considerați ca este in regula doza pentru problema mea sau ar trebui sa o măresc?
  Mulțumesc!

 23. Buna ziua,
  Va simtiti bine(mai bine) cu aceasta doza? Daca da, continuati cu 100 mg. Daca nu o puteti mari la 200 mg.

  Toate cele bune,

 24. Buna seara, cu tratament, triplixam, rytmonorn,betalok, weseldue, sortis pot asocia și coenzima q10 ? Mulțumesc.

 25. Buna ziua! Pt trigliceride marite 685,dar colesterol bun ,222,barbat…se poate asocia coenzima cu lipantilul?Multumesc!

 26. Buna ziua,
  Nu cunoastem medicamentul Lipantil, cu efectele lui, ca sa ne dam cu parerea. Coenzima Q10 nu este un medicament ci un supliment pe care in mod natural il produce si organismul nostru dar cu varsta devine deficitar. Coenzima Q10 se recomanda mai ales cand se iau statine pentru a contracara efectul lor.
  Pentru probleme de trigliceride v-am sugera Diabetil, Crom picolinat si Gymnema sylvestre.
  Toate cele bune,

 27. Tanar de 26 de ani cu tensiune 14 cu 9 poate lua coenzima de Q10 de 100 mg. Poate reduce tensiunea o capsula pe zi?

 28. Buna dimineata,
  Coenzima Q10 de 100 mg este doar pentru preventie. Pentru cei cu afectiuni trebuie luate cantitati mai mari cum ar fi coenzima Q10 DE 400 mg.
  Se stie care ar fi cauza tensiunii marite?

  Numai bine,

 29. Bună seara, soțul meu poate folosi ptr gingii. A făcut recent extracții ptr refacerea protezei, dar după 2 săptămâni, gingia este inflamata, deși a avut antibiotic!dacă da , doza va rog!

 30. Buna ziua,
  Coenzima Q10 si coenzima Q10 redusa = Ubiquinol pote fi folosite cu succes in probleme gingivale datorate paradontozei. Daca este vorba de o infectie nu credem ca aceasta ar fi solutia. Cel mai bine este sa consultati un medic sa va spuna despre ce este vorba.
  Numai bine.

 31. Buna ziua! Am78 de ani si am facut un un stop cardiac. Cat de utila este aceasta coenzima si in ce concentratie? Multumesc.

 32. Buna ziua,
  In cazul dvs. trebuie luata o Coenzima Q10 in concetratie de 400-600 mg/capsula. Coenzima Q10 fortifica muschiul cardiac si ajuta la mentinerea in stare buna a vaselor de sange.
  Numai bine,

Leave a reply

Date indentificare fiscala
Nume Societate: PRIMO NUTRITION SRL
CUI: RO29553556
Nr. reg. com.: J08/2080/2015
Sediu social: Str. Tudor Vladimirescu nr. 7, Hărman, jud. Braşov

Contact

Mobil: +40 723 167 904 ; +40 722 223 025
Email: vanzari@primonutrition.ro

Soluționarea alternativă a litigiilor

Soluționarea online a litigiilor

Copyright © Primo Nutrition 2024

0
Coșul meu
Call Now Button