Coenzima Q10 si imbatranirea

Coenzima Q10 rol si functii in organism

Coenzima Q10 concentratii: 100 mg/capsula, 200 mg/capsula, 400 mg/capsula, 600 mg/capsula

Forma redusa: ubiquinol 50 mg/capsula, 100 mg/capsula, 200 mg/capsula

Coenzima Q10 este o sunbstanta solubila in grasimi, componenta esentiala in membrana interioara a mitocondriilor avand rol de producator de energie la nivel celular. Ea face parte din grupul de substante numite “ubiquinone” care pot fi sintetizate de catre organism.

Prezenta in aproape toate membranele celulare, ea joaca rol de antioxidant in primul rand prin mentinerea in stare redusa a vitaminei E (alfa tocoferol) si al vitaminei C (acid ascorbic). Deasemenea, previne oxidarea lipidelor si regularizeaza apoptoza (moartea programata a celulelor bolnave-care au suferit mutatii). Coenzima Q10 indeplineste functia de regulator metabolic in interiorul membranelor celulare. Mijloceste transmiterea de semnale intre celule si sustine dezvoltarea normala a acestora.

Imbatranirea si bolile cronice sunt in directa corelatie cu un nivel scazut al acestei substante in tesuturi si organe.

Deficienta mitocondriala

Avand in vedere rolul esential pe care il joaca coenzima Q10 la nivel celular se poate vorbi de sindromul de deficienta mitocondriala la persoanele cu nivel foarte scazut in aceasta substanta.

Acesta apare la persoanele care prezinta patologii mitocondriale sau alte patologii legate de functiile celulare. Persoanele care prezinta anomalii in transportul glucozei se confrunta deasemenea cu sindromul de deficienta in coenzima Q10. Pacientii cu neuropatie severa sufera de aceasta deficienta, organismul acestora nefiind capabil sa sintetizeze coenzima Q10. Neuropatia este o afectiune legata de disfunctia unuia sau mai multor nervi, in special nervii periferici. Se manifesta prin durere, furnicaturi, amorteli, arsuri in zonele afectate. Apare mai ales in maini si picioare si este o boala de cele mai multe ori degenerativa.

Procesul de biosinteza al coenzimei Q10 in organism devine tot mai precar odata cu varsta fiind deasemenea afectat in mod semnificativ de aparitia bolilor. Astfel, la persoanele in varsta, nivelul in aceasta substanta este mult scazut comparativ cu persoanele tinere.

O concentratie redusa in coenzima Q10 poate fi un indicator de sarcopenie la persoanele in varsta. Sarcopenia este legata de pierderea masei musculare odata cu inaintarea in varsta. Avem de a face cu reducerea fortei musculare si a abilitatilor necesare pentru a efectua diferite activitati fizice obisnuite (mersul, urcatul scarilor, mutatul unor obiecte etc) precum si pierderea echilibrului.

Suplimentarea cu coenzima Q10 la persoanele varstnice

Concentratia de coenzima Q10 in plasma persoanelor in varsta este corelata pozitiv cu capacitatea de a efectua activitate fizica. Un nivel adecvat din aceasta substanta contribuie la intarirea sistemului osos si muscular si cresterea performantei fizice. Studiile stiintifice au demonstrat ca administrarea de Co Q10 impreuna cu seleniu persoanelor in varsta, pe o perioada de patru ani, a imbunatatit in mod considerabil vitalitatea, performanta fizica si calitatea de viata.

S-a demonstrat ca suplimentarea cu coenzima Q10 activeaza mecanismele care controleaza biogeneza mitocondriala. Rezulta astfel ipoteza ca o suplimentare in  Co Q10 ar intarzia procesul de imbatranire precum si bolile degenerative cauzate de acesta. Aceasta, in primul rand prin imbunatatirea metabolismului celular.

Bolile in general, dar in special cele cardiovasculare si inflamatia sunt atenuate de suplimentarea cu Co Q10. Aceasta este un antioxidant eficient care protejeaza membranele celulelor si lipidele impotriva oxidarii.

Ea reduce gradul de oxidare al particulelor de lipide cu densitate mica (colesterol LDL, asa zis colesterol rau). In urma oxidarii, grasimile se depun pe peretii arterelor formand placile de aterom (ateroscleroza). Cand colesterolul rau (LDL) intra in procesul de oxidare, coenzima Q10 este primul antioxidant de care este nevoie pentru a impiedica acest proces. Suplimentarea cu coenzima Q10 contribuie la reducerea depozitelor de grasimi prezentand astfel beneficii semnificative pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

Coenzima Q10 si stresul oxidativ

Stresul oxidativ constituie un factor major in aparitia bolilor cardiovasculare si a celor degenerative legate de imbatranire. Acesta este generat de incapacitatea organismului de a elimina particulele reactive (radicalii liberi) rezultate in urma functiilor metabolice. Aceste particule se acumuleaza in tesuturi si organe provocand pagube la nivel celular care se traduc prin afectarea tesuturilor si organelor respective. Efectele negative ale stresului oxidativ asupra organismului sunt agravate de factori cum ar fi: fumatul, consumul de alcool, regim alimentar dezechilibrat (consum ridicat de zahar, carbohidrati rafinati, prajeli, grasimi hidrogenate), poluarea, aditivii chimici din alimente, pesticidele etc. Stresul oxidativ determina aparitia bolilor cronice si contribuie la accelerarea procesului de imbatranire. Printre bolile cronice se numara diabetul, cancerul, artrita reumatoida, bolile de inima, bolile autoimune etc

Antioxidantii, cum este coenzima Q10, au capacitatea de a interveni impotriva radicalilor liberi si a intrerupe reactia in lant generata de acestia cu efecte nefaste asupra celulelor. Supraproductia de radicali liberi distruge componentele din care sunt formate celulele (proteine, lipide, ADN) afectandu-le functiile.

Stresul oxidativ specific unei persoane se poate masura cu ajutorul unui test de sange sau urina. Acest test evalueaza nivelul oxidativ precum si rezervele de antioxidanti ale organismului. Poate fi folositor pentru medici in detectarea cauzelor care determina bolile si pentru stabilirea unui tratament pe masura.

Suplimentarea cu coenzima Q10 ca adjuvant in tratamentul diverselor afectiuni

Coenzima Q10 este folosita in tratamentul unor patologii si afectiuni. Numeroase teste clinice si analize au fost efectuate in ceea ce priveste eficacitatea si dozele maxime care se pot administra. Astfel, pe perioade scurte, dozele cele mai mari administrate au fost de 3000 mg/zi. Pe perioade mai lungi, au fost administrate doze de 1200 mg/zi. S-a constatat deasemenea ca, in cazul bolnavilor de boala Huntington, doze zilnice de 2400 mg/zi au fost bine tolerate.

Coenzima Q10 este considerata ca un adjuvant cu rol important in tratamentul unui numar de afectiuni, in special in cele cronice de care sufera persoanele in varsta.

Numarul de decese datorate insuficientei cardiace a crescut considerabil in ultimele decenii la nivel mondial, devenind un motiv de ingrijorare. Insuficienta cardiaca este cauzata de formarea unui numar mare de radicali liberi in organism. Accestia pot fi neutralizati prin consumul de antioxidanti, printre care cel mai puternic si cel mai recomandat pentru inima fiind coenzima Q10. Alte studii indica utilitatea coenzimei Q10 in aritmie, la pacientii care au suferit o operatie pe cord.

Un studiu pe o perioada de 2 ani, pe 420 pacienti cu insuficienta cardiaca, carora li s-a administrat o doza zilnica de 300 mg Co q10 a indicat o reducere a simptomelor respectiv altor probleme majore care insotesc aceasta afectiune.

Un studiu efectuat in Suedia pe subiecti in varsta avand o stare de sanatate relativ buna, a demonstrat ca, administrarea de coenzima Q10 (200 mg/zi) asociata cu seleniu (200 mcg/zi seleniu din drojdie de seleniu),  a redus semnificativ mortalitatea cauzata de boli cardiovasculare nu numai pe durata studiului (4 ani ) ci si cu 10 ani mai tarziu.

Este important de mentionat insa, ca doar o cantitate mica din coenzima Q10 ingerata ajunge in sange respectiv la tesuturi si organe, restul este eliminat din organism.

Leave a reply

Adresă

S.C. Primo Nutrition S.R.L.
Str. Tudor Vladimirescu nr. 7, Hărman, jud. Braşov

Contact

Mobil: +40 723 167 904 ; +40 722 223 025
Email: vanzari@primonutrition.ro

Soluționarea alternativă a litigiilor

Soluționarea online a litigiilor

Copyright © Primo Nutrition 2023

0
Coșul meu
Call Now Button