Aportul actual de vitamina C, neînsemnat
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Oregon de la Linus Pauling Institute propun o creștere a dozei zilnice recomandate (DZR) de vitamina C, de la nivelul actual de 90 de miligrame pe zi pentru bărbaţi şi 75 de miligrame pentru femei, la un aport modest de 200 de miligrame.
Profesor Balz Frei şi colegii observă că DZR actuală se bazează pe doza necesară pentru a preveni scorbutul. Mai mult, metodele actuale de evaluare a nutrienţilor, cum ar fi vitamina C, de multe ori nu au reuşit să prevină boala. Asta datorită metodologiei defectuoase de calcul a dozei zilnice recomandate. „Studiile de faza III, randomizate, concepute în principal pentru a testa siguranța și eficacitatea produselor farmaceutice sunt inadecvate pentru a evalua beneficiile pentru sănătate ale substanțelor nutritive esențiale, la fel ca și dovezile științifice disponibile în prezent pentru a determina aportul optim de vitamina C, la om”, scriu ei.
„Este timpul pentru a aduce un sens comun în acest aspect, considerând totalitatea dovezilor științifice, și trecând dincolo de unele studii clinice, care sunt în mod inerent eronate”, a comentat Dr. Frei, care este director al Linus Pauling Institute. „Un număr semnificativ de persoane din SUA şi din întreaga lume sunt deficitare în vitamina. Există dovezi că mai mult din această vitamină ar putea ajuta la prevenirea bolilor cronice. Cu același tip de cercetare, „faza de trei studii randomizate, controlate cu placebo”, folosită pentru a testa medicamente, este aproape garantat ca nu se vor găsi nici un fel de beneficii pentru suplimentarea cu nutrienți esențiali”.
Beneficiile vitaminei C se observă pe termen lung
Dr. Frei şi coautorii lui susţin că aceste studii nu demonstrează întotdeauna proprietăţile benefice aie compuşilor deja prezenţi în organism. Aceste beneficii pot fi evidente numai după mulţi ani de aport optim. Ei au observat că creşterea pe termen lung a aportului de vitamina C, oferă o mai mare saturaţie în ţesuturi. Costul este de numai un leu pe zi, dacă este consumată ca un supliment. Va rezulta așadar un câştig semnificativ privind riscurile de boli cardiovasculare şi cancer, precum şi o reducere în condiţiile în care contribuie la aceste boli, inclusiv inflamaţia.
„Noi credem că de cercetarea noastră arată că DZR ar trebui să crească”, a concluzionat Dr. Frei. „Și raportul beneficiu-risc este foarte mare. Un aport de 2000 mg vitamina C, consumată zilnic nu prezintă absolut nici un risc. Dar există dovezi puternice că ar oferi mai multe beneficii substanţiale, de sănătate.„