Ce este luteina ?
Luteina, o substanta din grupul carotenoide, cu toate ca este esentiala pentru sanatate, in special pentru sanatatea ochilor, nu poate fi sintetizata de catre organismul nostru. Deci, trebuie sa o luam din alimente. La persoanele sanatoase, luteina se afla in concentratiile cele mai importante in ochi (retina) jucand un rol crucial in buna functionare a acestuia.
Surse de luteina si necesar zilnic
Dar din pacate, in alimente se regaseste in concentratii mici si cu preponderenta in cruditati (spanac, varza creata etc) pe care avem tendinta sa le consumam foarte rar si in cantitati foarte reduse. Conform cercetarilor, o persoana sanatoasa ar trebuie sa ia zilnic din alimentatie intre 6 si 10 mg de luteina pentru a mentine sanatatea ochilor. Aceasta ar insemna sa manance zilnic o farfurie mare de spanac sau alte cruditati de culoare verde inchis, ceea ce in realitate nimeni nu o face.
Luteina si degenerescenta maculara
Pe masura ce imbatranim, sanatatea ochilor ca si cea generala devine tot mai subreda iar incidenta bolilor degenerative ale ochiului creste semnificativ. Degenerescenta maculara este o boala degenerativa care afecteaza celulele retinei, aceasta constituind cauza principala care duce la pierderea vederii la persoanele de la 60-65 de ani in sus.
Cataracta este o afectiune tot mai frecventa, in special in randul diabeticilor si persoanelor in varsta. Ea este cauzata de degenerarea maculara si se caracterizeaza prin opacitatea cristalinului.
Pentru a reduce posibilitatea imbolnavirii sau pentru a opri evolutia bolii, este necesara o doza zilnica de luteina cu mult mai mare. Cum este aproape imposibil sa o luam din alimentatie, pentru a evita carenta in aceasta substanta nutritiva esentiala, este bine sa avem in vedere suplimentii alimentari pe baza de luteina in concentratii importante (luteina forte).
Beneficiile luteinei asupra ochilor, studii si cercetari
Studiile arata ca suplimentii pe baza de luteina au un impact pozitiv asupra persoanelor suferind de degenerescenta maculara.
Conform cercetarilor, un aport zilnic adecvat in luteina poate reduce semnificativ posibilitatea aparitiei cataractei. In general, s-a demonstrat ca persoanele care consuma diferiti carotenoizi in cantitati semnificative (betacaroten, vitamina A, luteina, licopen) prezinta un risc de imbolnavire de cataracta mult mai scazut decat cele care consuma mai putini carotenoizi.
Astfel, masurandu-se concentratia de luteina din retina, s-a constatat ca persoanele cu ochi sanatosi prezinta o densitate de pigment macular, respectiv de luteina, semnificativ mai mare decat cele care sufera de afectiuni degenerative ale ochiului.
O concentratie redusa de luteina este deasemenea legata de alti factori de risc cum ar fi fumatul si obezitatea.
Alte studii efectuate pe persoane in varsta carora le-au fost administrate suplimente cu luteina pe o perioada de pana la un an au demonstrat o crestere semnificativa a pigmentului macular, o imbunatatire a vederii de aproape si a contrastului vizual, precum si oprirea evolutiei procesului de degenerare maculara.
Aceste studii demonstreaza ca suplimentarea cu luteina si alte substante benefice pentru ochi (afine, zinc, omega 3, licopen etc) duc la modificari structurale in retina ce permit imbunatatirea functiei maculare. O suplimentare pe termen lung duce la cresterea graduala a concentratiei de pigment macular in retina, respectiv o imbunatatire a functiei maculare asociata cu cresterea acuitatii vizuale, a sensibiltatii la contrast precum si o reducere semnificativa a incidentei degenerarii maculare respectiv a evolutiei acesteia.
Subiectii prezentand concentratia cea mai redusa de pigmet macular in retina au reactionat in general cel mai eficient in urma suplimentarii cu luteina si alti antioxidanti pentru ochi.
O suplimentare pe o durata de minim 1-2 ani este necesara pentru o imbunatatire semnificativa a functiilor ochiului.