Diabetul o boală cu consecințe grave și, din păcate, din ce în ce mai răspândită
Persoanele suferind de diabet au un nivel ridicat și constant de zahăr în sânge. Pe termen lung, excesul de glucoză în sânge conduce la consecințe grave asupra sănătății.
Diabetul de tip 1 poate fi cauzat de o producție insuficientă de insulină. În diabetul de tip 2 organismul nu mai răspunde corespunzător insulinei.
La nivel mondial, 380 de milioane de persoane suferă de diabet. Organizația Mondiala a Sănătății prevede că acest număr să se dubleze până în 2030. În prezent, diabetul ucide mai multe persoane decât SIDA și cancerul de sân la un loc și este cauza principală a insuficienței renale, orbirii, problemelor cardiovasculare și accidentelor vasculare cerebrale.
Frunzele de graviola și diabetul, studii și cercetări
S-au efectuat nenumărate studii pe graviola, la nivel mondial, cele mai importante legate de diabet le regăsim în țări din Africa și America de sud, adică acele zone de pe glob unde crește planta numită graviola (Annona muricata).
În cadrul unui studiu efectuat la Universitatea Yaounde din Camerun, s-a folosit un grup de șoareci cu diabet de tip 1, pe care s-a testat un extract de frunze de graviola. Studiul a demonstrat că animalele injectate cu extractul de graviola au avut un nivel de colesterol și glucoză mai scăzut. Asta spre deosebire de șoarecii diabetici netratați cu acest extract.
Studiul conclude că proprietatea antidiabetică a frunzelor de graviola poate fi explicată prin efectele sale anticolesterol, antioxidante și protectoare asupra celulelor beta pancreatice. Celulele beta sunt celulele pancreatice responsabile de producția de insulină.
Graviola și regenerarea insulelor pancreatice
Un studiu similar în cadrul universității Obafemi Awolowo din Nigeria a descoperit că frunzele de graviola posedă proprietăți hipoglicemice și regeneratoare pentru insulele pancreatice, cunoscute sub denumirea populară de „insulele lui Langerhans”.
Insulele pancreatice sunt o agregare de celulele. Printre acestea se află și celulele beta, care lucrează împreună având ca obiectiv de a ține sub control glicemia. În momentul în care celulele beta detectează glucoză în sânge, acestea eliberează o cantitate suficientă de insulină. Se păstrează astfel un nivel normal de glicemie.
Diabetul de tip 1 este cauzat de o anomalie a sistemului nostru imunitar. Acesta ajunge să considere celulele beta precum o amenințare și începe să le distrugă. Prin urmare, corpul nu mai este capabil să producă destulă insulină pentru a transforma alimentele în energie. Studiul anterior demonstrează faptul că graviola ajută aceste celule în procesul de regenerare și că există o diferență semnificativă între concentrațiile de glucoză sangvină la grupul experimental și cel de control al șoarecilor diabetici.
Un alt studiu efectuat la Universitatea sud-africană KwaZulu-Natal, a descoperit efectul benefic al extractului de graviola asupra țesuturilor hepatice. Acesta îmbunătățește producția insulinei și are o acțiune antioxidantă difuză în organism.
În concluzie, graviola are efecte benefice în prevenirea diabetului, dislipidemiei și prin urmare a bolilor cardiovasculare.