Chitosanul este o substanta naturala obtinuta din chitina, materia de baza din care este format scheletul crustaceelor.
Chitosanul este utilizat pe scara larga ca si supliment alimentar. Printre multiplele beneficii pentru sanatate, chitosanul este folosit pentru a combate colesterolul si obezitatea, aceasta datorita proprietatii de a se lega de grasimi si glucide, blocand absorbtia acestora.
Chitosanul fiind o fibra insolubila, nu poate fi digerat, deci odata ce absoarbe grasimile pe care le intalneste in tractul gastrointestinal este eliminat prin colon. Chitosanul este un veritabil magnet al grasimilor.
In ultimii 25 de ani s-au efectuat multiple si diverse studii asupra impactului pe care l-ar putea avea chitosanul in legatura cu diferiti parametri de sanatate: masa corporala, indicele de masa corporala, nivelul lipidelor si glucidelor din sange, tensiunea arteriala etc.
In studiile efectuate atat pe animale cat si pe oameni, s-a demonstrat ca aceasta fibra naturala are capacitatea de a reduce semnificativ nivelul colesterolului rau si de a creste colesterolul bun. fiind in acelasi timp bine tolerata, deci fara efecte secundare. In 1992, s-a descoperit pentru prima data efectele chitosanului in scaderea colesterolului la oameni. Este vorba de un grup de indivizi care au consumat biscuiti continand chitosan (3 g chitosan/zi in prima saptamana si 1,6 g chitosan/zi in a 2a saptamana) si care au constatat, doar dupa doua saptamani, o scadere de 6%.
Nu se cunoaste inca mecanismul prin care chitosanul absoarbe colesterolul. Se presupune insa ca aceasta proprietate este datorata faptului ca chitosanul creste vascozitatea continutului intestinal, iar o vascozitate crescuta este corelata cu o absorbtie redusa a colesterolului precum si cu un nivel redus de colesterol la ficat.
In ceea ce priveste trigliceridele, avand in vedere ca un nivel de trigliceride ridicat este mai periculos pentru sanatate decat un nivel de colesterol ridicat, rezultatele sunt si mai promitatoare. Astfel, un studiu pe o perioada de 4 luni, pe 24 pacienti, a confirmat scaderea nivelului de trigliceride cu 19%, ceea ce inseamna o reducere semnificativa.
S-a constatat deasemenea un impact pozitiv al chitosanului in scaderea zaharului in sange la diabetici si in reglarea tensiunii arteriale.
Bolile legate de modul de viata cum sunt obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala, hiperlipidemia etc, si care constituie un risc marit pentru sanatatea cardiovasculara si cea generala, apar tot mai frecvent in randul populatiilor din tarile industrializate. Astfel, persoanele in varsta se confrunta cu probleme medicale si socioeconomice tot mai importante. In consecinta, in ultimii ani, consumatorii au devenit din ce in ce mai interesati de alternativele naturale existente pe piata in vederea imbunatatirii calitatii de viata. Una din aceste alternative o constituie chitosanul.
Deoarece colesterolul si trigliceridele marite constituie un factor de risc legat de bolile cardiovasculare, suplimentarea cu chitosan este de real folos pentru a ne proteja impotriva acestor boli. Cu toate ca exista diferite medicamente concepute pentru reducerea colesterolului (statinele), acestea pe langa ca sunt costisitoare, prezinta riscuri pentru sanatate dintre care unele importante.
De aceea, gasirea unor substante naturale, care sa ajute la reducerea colesterolului, necostisitoare si fara efecte secundare este un lucru important. O astfel de substanta naturala este chitosanul (cel mai eficient fiind chitosanul concentrat-chitosan forte) care constituie un remediu naturist promitator impotriva nivelului ridicat de colesterol, trigliceride, glucide, hipertensiunii etc.