Ficatul gras sau steatoza hepatica: cauze, simptome, tratament

Ficatul gras sau steatoza hepatica: cauze, simptome, tratament

Ce este ficatul gras sau steatoza hepatica?

Ficatul gras sau steatoza hepatica se caracterizeaza prin depuneri de  grasimi la nivelul ficatului. E normal sa avem putina grasime pe ficat dar cand aceasta depaseste 5% din greutatea ficatului, avem de a face cu steatoza hepatica. Ficatul gras este o afectiune frecvent intalnita. Intre 10 si 20% dintre oameni au ficatul gras. Cele mai multe cazuri de steatoza hepatica se intalnesc la persoanele intre 40 si 60 de ani.
Ficatul este al doilea organ ca marime. El proceseaza tot ceea ce mancam (alimente, bauturi etc) si filtreaza substantele toxice din sange. Cand ficatul este afectat de steatoza, isi pierde capacitatea de a-si indeplini functiile. Steatoza hepatica este adesea insotita de obezitate si (sau) diabet. Ea creste riscul aparitiei altor probleme de sanatate cum sunt afectiuni ale rinichilor, hipertensiune, diabet etc. La bolnavii de diabet, steatoza hepatica poate duce la boli de inima.

Nu exista medicamente speciale pentru tratamentul steatozei hepatice. Aceasta se poate vindeca prin adoptarea unui regim de viata sanatos si administrarea unor suplimenti specifici care stimuleaza arderea grasimilor la nivelul ficatului. Insa, daca nu se iau masuri si boala avanseaza, nu mai sunt decat citiva pasi pana la ciroza, conditie caracterizata prin leziuni ale tesutului hepatic.

Care sunt simptomele steatozei hepatice ?

Boala ficatului gras este in general silentioasa, avanseaza gradual, marea majoritatea a bolnavilor nu prezinta simptome, sau simptomele par sa nu prezinte importanta. Astfel, bolnavul nu stie ca are ficat gras doar cand boala este in faza avansata.

Simptomele steatozei hepatice (steatohepatitei) pot fi: lipsa poftei de mancare, greturi, dureri la ficat etc.

Acumularea grasimii in tesuturile ficatului duce cu timpul la inflamatie respectiv marirea ficatului (ficat marit sau hepatomegalie), ceea ce caracterizeaza faza urmatoare. Simptomele care insotesc aceasta faza de steatoza pot fi: lipsa poftei de mancare, pierdere in greutate, dureri abdominale (in dreapta in zona ficatului), slabiciune fizica, oboseala, confuzie, urina inchisa la culoare, icter etc.

Daca nu este tratata, steatohepatita poate avansa cauzand leziuni permanente celulelor ficatului sau insuficienta hepatica. 10-20% dintre bolnavii de steatoza hepatica pot dezvolta hepatita avand un risc crescut de ciroza si cancer.

In cazul in care steatoza hepatica progreseaza spre ciroza sau insuficienta hepatica, pot aparea alte manifestari: umflarea abdomenului, ingalbenirea pielii, confuzie, tendinta spre hemoragii, etc.

Care sunt cauzele ficatului gras?

Cea mai frecventa cauza este consumul de alcool, care da steatoza hepatica alcoolica. Cu toate acestea, ficatul gras este destul de frecvent si la persoanele care nu consuma alcool. In acest caz, este vorba despre steatoza hepatica nonalcoolica. Steatoza hepatica nonalcoolica, in general necunoscuta pana in perioada anilor ’80, este cea mai raspindita afectiune a ficatului. Numarul bolnavilor de ficat gras nonalcoolic a dublat in ultimii 20 de ani si continua sa creasca chiar si in randul tinerilor si copiilor. Aceasta situatie este datorata in primul rand obezitatii, care afecteaza tot mai multi copii si tineri.

Ficatul gras este cauzat atunci cand organismul produce prea multa grasime sau nu o poate metaboliza destul de rapid. Excesul de grasime se depune in ficat.

Un aport ridicat de grasimi si zahar in alimentatie, precum si consumul de alimente procesate pe termen lung pot contribui la aparitia steatozei hepatice. Alimentele pe baza de faina rafinata (adica faina alba) prezinta un continut foarte redus in substantele nutritive de care avem nevoie, fiind pe de alta parte bogate in carbohdrati.

Alte cauze ale ficatului gras pot fi: obezitatea, sedentarismul, nivel ridicat de grasimi in sange in special trigliceride, diabetul si rezistenta la insulina, mostenirea genetica, slabirea rapida, infectiile cronice, anumite medicamente (aspirina, steroizi, tamoxifen, tetraciclina etc) si substante toxice din aer, apa, alimente etc .

Factori de risc:

-Obezitatea si in special acumularea de grasime pe abdomen sau in jurul taliei pot determina aparitia ficatului gras. O circumferinta a taliei mai mare de 100 cm la barbati si de peste 90 cm la femei, poate fi un indiciu al steatozei hepatice.

-Diabetul, hipertensiunea arteriala, colesterolul „rau” mare, nivelul de trigliceride ridicat, hipotiroidismul, fumatul, varsta de peste 50 de ani (cu toate ca poate aparea si la tineri)

In cazul in care exista doar trei factori de risc din cei cinci (obezitate, glicemie ridicata, hipertensiune, colesterol, trigliceride) probabilitatea de a face steatoza hepatica este foarte ridicata.

Cate feluri de ficat gras exista?

Exista doua tipuri de ficat gras: non alcoolic (steatoza hepatica non alcoolica) si alcoolic (steatoza hepatica alcoolica).

Ficatul gras non alcoolic nu este cauzat de consumul de alcool si apare atunci cand ficatul isi pierde capacitatea de a descompune grasimile in mod corespunzator, ceea ce cauzeaza depunerea grasimior in tesuturile ficatului. Cel putin 10% din greutatea ficatului este constituita din grasimi.

Ficatul gras alcoolic este stadiul incipient al ficatului gras legat de consumul de alcool. Alcoolul distruge celulele hepatice si in consecinta ficatul nu mai poate descompune grasimile. Abstinenta de la alcool poate ajuta la eliminare grasimii de pe ficat in 6 saptamani. Daca insa se continua a se consuma alcool in cantitati importante, exista posibilitatea aparitiei cirozei.

Stadiile steatozei hepatice

In prima faza, se manifesta prin acumularea de grasimi in celulele ficatului fara sa se manifeste simptome marcante. In aceasta faza ficatul nu prezinta semne de inflamatie sau leziuni. Boala ficatului gras poate fi diagnosticata intamplator cu ocazia altor analize sau investigatii.

In faza a doua, ficatul gras este insotit de inflamatie.

Faza a treia este cunoscuta sub numele de fibroza si se caracterizeaza prin inflamatia tesuturilor si vaselor de sange in jurul ficatului. In aceasta faza ficatul inca mai poate functiona. Cu cat tesuturile ficatului sunt mai dure cu atat fibroza este mai avansata.

Faza a patra este ciroza, care se instaleaza dupa un proces inflamatoriu de-a lungul a catorva ani. In acest stadiu, ficatul prezinta leziuni ireversibile si nu mai este capabil sa functioneze la capacitate normala ceea ce duce la insuficienta hepatica si cancer.

Diagnosticare

Ficatul gras se poate depista in urma unor analize de sange. Insa acestea nu produc tot timpul rezultatele asteptate. O alta modalitate de depistare este scanarea abdominala. Odata ce boala ficatului gras a fost depistata, alte analize si investigatii vor fi necesare pentru a determina stadiul bolii. Uneori este necesara biopsia. Prin scanare nu se poate determina existenta fibrozei. Aceasta se poate identifica prin punctie, o metoda de investigatie invaziva de obicei evitata de pacienti, sau cu o metoda mai recenta, neinvaziva, numita fibroscan.

Tratament si regim alimentar steatoza hepatica

Odata ce a fost descoperita, steatoza hepatica trebuie tratata pentru a nu se agrava. Nu exista pentru moment un tratament medicamentos pentru steatoza hepatica. Sigurul produs naturist care stimuleaza arderea grasimilor din ficat este Hepaton

Adoptarea unei diete sanatoase, adica limitarea consumului de grasimi si zahar si eliminarea alcoolului sunt folositoare. A se consuma cruditati (legume, salate, mai putin fructe). Fructele trebuie consumate cu moderatie, deoarece contin zahar (fructoza). Este important sa se evite fructele cu indice glicemic ridicat (strugurii de exemplu).  A se limita aportul de carbohidrati (paine, paste, orez), a se evita prajelile, patiseriile, margarina si alte grasimi hidrogenate, slanina, faina alba, bauturile alcoolice si carbogazoase.

Este necesar deasemenea controlul problemelor de sanatate conexe daca acestea exista: diabetul, colesterolul, hipertensiunea arteriala, obezitatea. Persoanele obeze trebuie sa slabeasca gradual adoptand un regim alimentar sanatos combinat cu exercitiu fizic. Slabirea rapida poate avea consecinte nefaste pentru ficat, agravandu-i starea.


Hepaton-remediu naturist pentru ficat gras

Leave a reply

Date indentificare fiscala
Nume Societate: PRIMO NUTRITION SRL
CUI: RO29553556
Nr. reg. com.: J08/2080/2015
Sediu social: Str. Tudor Vladimirescu nr. 7, Hărman, jud. Braşov

Contact

Mobil: +40 723 167 904 ; +40 722 223 025
Email: vanzari@primonutrition.ro

Soluționarea alternativă a litigiilor

Soluționarea online a litigiilor

Copyright © Primo Nutrition 2024

0
Coșul meu
Call Now Button