Ce este „gastropauza” ?
Gastropauza este un fenomen negativ puţin studiat şi discutat în România. De câţiva ani buni, în occident, această patologie este luată tot mai în serios. Astfel, o serie de cercetători şi specialişti în sănătate precum Dr. Jonathan. V. Wright, abordează problema într-un mod limpede şi expun ramificaţiile nefaste ale gastropauzei asupra întregului organism. Gastropauza rimează cu menopauza sau andropauza, şi este tot un proces de frânare al anumitor funcţii fiziologice foarte importante.
Andropauza presupune o scădere treptată a producţiei de hormoni masculini la bărbaţi, odată cu înaintarea în vârstă. Gastropauza se referă la acelaşi tip de fenomen pe scara temporală, dar asociat în schimb cu o reducere a acidităţii gastrice în stomac. Gastropauza afectează mai multe femei decât bărbaţi la toate tranşele de vârstă analizate, începând cu vârsta de 20 ani. Cercetările legate de aciditatea gastrică datează încă din perioada interbelică a secolului trecut. A se vedea în acest sens „Normal Range of Gastric Acidity from Youth to Old Age” (Mayo Clinic, 1932).
Cauzele gastropauzei
Scăderea concentraţiei de acid hidrocloric în stomac survine “natural” odată cu îmbătrânirea celulelor şi încetinirea organismului. Mai mult, cercetătorii conchid faptul că fenomenul este grăbit prin consumul regulat de medicamente anti aciditate. Aceste din urmă produse sunt administrate pe scară largă deoarece încă se crede că senzaţiile de arsură din tractul digestiv se datorează hiperacidităţii gastrice. De fapt, principala explicaţie a senzaţiilor de arsură din stomac ar fi, paradoxal, tocmai lipsa de aciditate gastrică (hipoaciditate sau hipoclorhidrie). Alte cauze pot fi legate de activitatea pancreasului, un dezechilibru major în flora bacteriană din stomac rezistentă la aciditate sau un regim alimentar necorespunzător. Toate aceste cauze pot fi manifestări sau precursori ai gastropauzei.
Pancreasul joacă aici un rol deosebit de important. El este cel care poate „neutraliza” aciditatea naturală din stomac. Pancreasul secretă bicarbonat, la semnalul unui hormon numit secretină, atunci când mâncarea predigerată cu acid clorhidric este transferată în duoden. Dacă nivelul de aciditate din stomac este mai slab, secretina nu va mai fi emisă iar pancreasul nu va elibera bicarbonat. Alcalinizarea tractului digestiv nu se va face cum trebuie, senzaţii de arsură putând fi resimţite.
Lipsa acidității gastrice
PH-ul optim al acidului gastric la oameni este unul foarte mic de 2. Dacă acest PH creşte, aciditatea scade impreună cu capacitatea de a digera şi asimila hrana. Consecinţele sunt nefaste pe termen lung pentru sănătate, putând pricinui o subnutriţie acută care grăbeşte procesul de îmbătrânire. De pildă, asimilarea vitaminei B12 necesită un nivel normal de aciditate gastrică. Prin aceasta se înţelege în primul rând un PH optim al acidului şi nu neapărat mai mult acid hidrocloric. Mai mult, este deseori subestimată activitatea celulelor mucoasei gastrice, care joacă un rol important în absorbţia unor nutrienţi cruciali precum vitamina B12. Dacă aceste celule funcţionează la un nivel suboptim, putem vorbi deja de gastropauză.
Cum poate fi combătută gastropauza
Aşadar, măsuri preventive se impun. Acestea pot consta în adaptarea regimului alimentar la recomandările unui specialist în sănătate. Dacă gastropauza, cu toate simptomele asociate, este evidentă, se recomandă creşterea (nu scăderea !) acidităţii gastrice. Astfel, trebuie oprit consumul de medicamente anti aciditate şi suplimentată aciditatea din stomac.
În acest context, iată câteva suplimente cheie pentru problemele gastrice:
- Betaina HCL. Administrată corespunzător, betaina înlătură simptomele gastropauzei, ajutând la digerarea şi asimilarea completă a alimentelor.
- NMN. Am pomenit mai sus de activitatea celulară susţinută ca fiind esenţială pentru o bună digestie. NMN-ul este un produs antiîmbătrânire nou şi deosebit, ce hrăneşte, revitalizează şi dinamizează celulele. El poate contribui la o întoarcere radicală a ceasului biologic al sistemului digestiv.
- Digestovit. Produsul este special formulat pentru revitalizarea aparatului digestiv. Combate inflamația, îmbunătățește digestia, reglează tranzitul intestinal.
- Probiotic Actibio. Este recomandată administrarea împreună cu Digestovit. Produsul conține culturi de bacterii benefice pentru digestie și rezistente la acidul gastric. Ajută la refacerea florei intestinale, aproape întotdeauna afectată în caz de gastropauză.
- Preimuno Prebiotice. Produsul acesta este un complex de fibre obținut din cicoare și acacia. Funcționează ca și hrană pentru bacteriile benefice din tractul intestinal, ajutând la reconsolidarea populațiilor de bacterii benefice.
Betaina HCL trebuie consumată prima pentru creşterea potenţei gastrice, urmată de NMN. Celelalte produse recomandate sunt complementare. Betaina este benefică atât în situațiile de hipo cât și de hiperaciditate gastrică.
Sursă:
NEXUS – The alternative news magazine, December 2019 – January 2020, pagina 39.