Ce este artemisininul
Substanta numita artemisinin este un compus natural al pelinului dulce, ingredient care se regaseste in concentratii mai mici sau mai mari in diferitele parti ale plantei: frunze, flori, seminte. Artemisininul se regaseste in concentratiile cele mai mari in frunzele pelinului dulce.
Artemisia annua (popular pelinul dulce sau pelinita), originar din China, este deasemenea cunoscut ca pelinul chinezesc, fiind folosit in medicina traditionala chinezeasca de mai bine de 1500 de ani.
Cu toate ca este inrudit cu alte specii de pelin, care cresc si ln Romania (Artemisia absinthum, Artemisia vulgare), fiecare specie are proprietati si utilizari specifice, deci este important sa nu fie confundate.
Artemisinin in malarie
Chinezii l-au folosit la inceput impotriva febrei, nu in mod specific impotriva malariei, ca apoi sa cada in uitare timp de mai multe secole. In 1979, descoperirea unui tratat de medicina vechi din secolul 5, a contribuit la redescoperirea pelinului dulce crescand interesul cu privire la proprietatile terapeutice ale acestei plante.
In urma cercetarilor efectuate pe pelinul dulce, chinezii au descoperit artemisinina, componentul activ principal acestuia, cu efecte terapeutice remarcabile impotriva parazitului malariei devenit rezistent la medicamente, mai ales cand este utilizat ca adjuvant in asociere cu medicamente antimalarie.
In plus, s-a constatat ca artemisininul ar putea fi un potential agent anticancerigen si antiviral.
Cum exista o mare cerere de artemisinin la nivel mondial pentru tratamentul malariei-doar in 2010 s-au inregistrat 200 milioane de imbolnaviri dintre care 655000 decese- s-a pus problema de a gasi alte surse potentiale de artemisinin, mai stabile si mai ieftine.
Astfel, a inceput sa se produca o forma semisintetica de artemisinin obtinuta din acidul artemisinic prin fermentatia drojdiei. Aceasta tehnologie simpla si ieftina, ulterior imbunatatita pentru a eficientiza transformarea acidului artemisinic in artemisinin, prezinta potentialul de a suplini necesarul de artemisinin al tarilor in dezvoltare la un pret mediu mai accesibil.
Artemisinin in cancer
In ceea ce priveste cancerul se cunosc rezultatele unor studii in vitro, adica in laborator, deci nu pe subiecti umani. Acestea arata ca artemisininul are capacitatea de a distruge celulele canceroase provenite din mai multe tipuri de cancer: de san, colon, prostata, leucemie etc. In ceea ce priveste rezultatele concrete in tratamentul cancerului, acestea sunt cunoscute in primul rand de medicii si specialistii din sanatate care folosesc artemisinina pe pacientii bolnavi de cancer si mai putin de publicul larg.
Unul din medicii care vorbesc despre utilizarea artemisininului in cancer este doctorul Len Saputo din SUA si care a atras criticile celorlalti medici.