Ce este luteina ?
Luteina, o substanță din grupul carotenoide, cu toate că este esențială pentru sănătate, în special pentru sănătatea ochilor, nu poate fi sintetizată de către organismul nostru. Deci, trebuie să o luăm din alimente. La persoanele sănătoase, luteina se află în concentrațiile cele mai importante în ochi (retină) jucând un rol crucial în buna funcționare a acestuia.
Surse de luteină și necesar zilnic
Dar din păcate, în alimente se regăsește în concentrații mici și cu preponderența în crudități (spanac, varza creata etc) pe care avem tendința sa le consumăm foarte rar și în cantități foarte reduse. Conform cercetărilor, o persoană sănătoasă ar trebuie să ia zilnic din alimentație între 6 și 10 mg de luteină pentru a menține sănătatea ochilor. Aceasta ar însemna să mănânce zilnic o farfurie mare de spanac sau alte crudități de culoare verde închis, ceea ce în realitate nimeni nu o face.
Luteina și degenerescența maculară
Pe măsură ce îmbătrânim, sănătatea ochilor precum cea generală devine tot mai șubredă. Incidența bolilor degenerative ale ochiului crește semnificativ. Degenerescența maculară este o boală degenerativă care afectează celulele retinei. Aceasta constituie cauza principală care duce la pierderea vederii persoanelor cu vârsta de la 60-65 de ani în sus.
Cataracta este o afecțiune tot mai frecventă, în special în rândul diabeticilor și persoanelor în vârstă. Ea este cauzată de degenerarea maculară și se caracterizează prin opacitatea cristalinului.
Pentru reducerea probabilității îmbolnăvirii sau opririi evoluției bolii, este necesară o doză zilnică de luteină cu mult mai mare. Cum este aproape imposibil să o luăm din alimentație, o carență în această substanță nutritivă esențială poate apărea ușor. Prin urmare, este bine să avem în vedere administrarea suplimenților alimentari pe bază de luteină în concentrații importante (luteină forte).
Beneficiile luteinei asupra ochilor, studii și cercetări
Studiile arată că suplimenții pe bază de luteină au un impact pozitiv asupra persoanelor suferind de degenerescență maculară.
Conform cercetărilor, un aport zilnic adecvat în luteină poate reduce semnificativ posibilitatea apariției cataractei. In general, s-a demonstrat că persoanele care consumă diferiți carotenoizi în cantități semnificative prezintă un risc de îmbolnăvire de cataractă mult mai scăzut. Acești carotenoizi poti fi substanțe ca și betacarotenul, vitamina A, luteina sau licopenul, zeaxantina.
Astfel, măsurându-se concentrația de luteină din retină, s-a constatat că persoanele cu ochi sănătoși prezintă o densitate de pigment macular, respectiv de luteină, semnificativ mai mare decât cele care suferă de afecțiuni degenerative ale ochiului.
O concentrație redusă de luteină este de asemenea legată de alți factori de risc cum ar fi fumatul și obezitatea.
Luteina poate îmbunătăți calitativ integritatea ochiului
Alte studii s-au efectuat pe persoane în vârstă cărora le-au fost administrate suplimente cu luteină. Perioada studiului a fost de pană la un an, demonstrându-se o creștere semnificativă a pigmentului macular, urmarea aportului în luteină. Mai mult, s-a constatat o îmbunătățire a vederii de aproape și a contrastului vizual, precum și oprirea evoluției procesului de degenerare maculară.
Aceste studii demonstrează că suplimentarea cu luteină și alte substanțe benefice pentru ochi (afine, zinc, omega 3, licopen, zeaxantină) duc la modificări structurale în retină ce permit îmbunătățirea funcției maculare. O suplimentare pe termen lung duce la creșterea graduală a concentrației de pigment macular în retină. Acest lucru semnifică o îmbunătățire a funcției maculare asociată cu creșterea acuității vizuale. Sensibilitatea la contrast se îmbunătățește semnificativ, precum și o reducere a incidenței degenerării maculare respectiv a evoluției acesteia.
Subiecții prezentând concentrația cea mai redusă de pigment macular în retină au reacționat în general cel mai eficient. Suplimentarea cu luteină și alți antioxidanți a fost benefică pentru văzul acestora.
O suplimentare pe o durată de minim 1-2 ani este necesară pentru o îmbunătățire semnificativă a funcțiilor ochiului.